Peppol ID

Wat is een Peppol ID?

Een Peppol ID is een unieke cijfercombinatie net zoals je telefoonnummer in het telecomnetwerk. Het bestaat uit een Scheme ID (landcode) en Participant ID ( organisatienummer). In België wordt hoofdzakelijk het KBO nummer gebruikt als organisatienummer, in Nederland het KVK nummer. Met dit nummer is je organisatie vindbaar in het Peppol-netwerk en kan je veilig en efficiënt e-facturen ontvangen en verzenden.

Bijvoorbeeld het Peppol ID van Ixor is 0208:0478493179

Scheme ID is een 4cijferige code die informatie geeft over het land en het organisatienummer.
Participant ID is het organisatienummer, dit is het BTW-nummer of het door de overheid geregistreerde organisatie ID.

Het geregistreerde Peppol ID van een organisatie is eenvoudig te vinden in de Peppol Directory.

Waarom heb ik een geregistreerd Peppol ID nodig?

Een geregistreerde Peppol-ID betekent dat je organisatie is geregistreerd bij SMP. SMP is een directory waarin de metadata van je organisatie wordt opgeslagen, welke documenttypes je organisatie kan ontvangen en welke endpoint urls voor het ontvangen gebruikt worden.

Om elektronische documenten via het Peppol-netwerk te ontvangen, moet je organisaties een Peppol ID registreren. Als je enkel documenten wilt verzenden, heb je geen geregistreerde Peppol ID nodig. Je hebt wel altijd een geldig organisatienummer nodig.

Via Peppol ID's kunnen verzenders en ontvangers elkaar identificeren in het Peppol-netwerk.

Meer technische details over de peppol id vind je hier.

Hoe verkrijg ik een geregistreerd Peppol ID?

Om een geregistreerd Peppol ID te verkrijgen, moet je jouw organisatie registreren bij een Peppol-gecertificeerd Access Point (AP), zoals IxorDocs.

Dit Access Point, dat voldoet aan de strenge normen van het Peppol-netwerk, speelt een essentiële rol bij het toewijzen en beheren van Peppol ID's aan deelnemende organisaties.

Gelukkig is jouw registratie eenvoudig met IxorDocs.

Stap 1: Registreer voor een account hier
Stap 2: We valideren je account en registreren je organisatie op SMP. Je Peppol ID is aangemaakt!
Stap 3: Je ontvangt per e-mail een bericht over de activatie van je account.

Begin direct met Peppol door verbinding te maken met IxorDocs!

Gerelateerde artikels

Peppol BIS (Business Interoperability Specification)

Peppol BIS (Business Interoperability Specification)

Peppol BIS (Business Interoperability Specification) zijn een reeks technische specificaties die ontworpen zijn om een naadloze en interoperabele uitwisseling van documenten binnen het Peppol netwerk mogelijk te maken.

UBL: Universal Business Language

UBL: Universal Business Language

UBL staat voor Universal Business Language, een standaardtaal om elektronische documenten, zoals facturen, uit te wisselen. Het is een bestand in XML-formaat en heeft .xml als bestandsextensie.

Antwoordenberichten via Peppol

Antwoordenberichten via Peppol

Via het Peppol netwerk kan je, naast facturen ook antwoordberichten uitwisselen met jouw klanten of jouw leveranciers. Er zijn 2 types antwoordberichten namelijk IMR en MLR.

Wat is het Belgisch Hermes portaal?

Wat is het Belgisch Hermes portaal?

Hermes is een webapplicatie ontwikkeld in opdracht van BOSA. Dankzij Hermes kunnen leveranciers gestructureerde elektronische facturen naar al hun Belgische klanten sturen, zelfs naar klanten die deze elektronische facturen nog niet automatisch kunnen verwerken.

Hoe verzend je facturen via Peppol?

Hoe verzend je facturen via Peppol?

Om een factuur via Peppol te verzenden, maak je een account bij een Peppol Access Point-provider. Je kent de Peppol-identificatie (PEPPOL ID) van je klant. Je bezorgt je provider de gestructureerde elektronische factuur. Je provider bezorgt je e-factuur bij het Peppol Access Point van je klant. Je klant ontvangt je factuur.

IxorDocs: Peppol Access Point (AP) en Service Provider

IxorDocs: Peppol Access Point (AP) en Service Provider

Zoals de naam al doet vermoeden, is een Peppol Access Point je toegangspoort tot het Peppol netwerk. Het is een dienst die je afneemt van een dienstverlener, zoals IxorDocs (een gecertificeerd Peppol Access Point). Door een gecertificeerd Peppol Access Point te gebruiken, kan je eenvoudig en veilig e-facturen versturen en ontvangen naar en van elke organisatie die aangesloten is bij het Peppol netwerk, ongeacht het land of de sector.

Alles wat je moet weten over Peppol

Alles wat je moet weten over Peppol

Peppol is een beveiligd, internationaal netwerk waarmee bedrijven elektronische handelsdocumenten kunnen uitwisselen met iedereen die in het netwerk is geregistreerd. Peppol staat voor Pan-European Public Procurement On-Line.

Wat is e-facturatie?

Wat is e-facturatie?

E-facturatie is het proces van het automatisch maken, verzenden, ontvangen en verwerken van facturen in een gestructureerd digitaal formaat, zoals UBL (Universal Business Language). Deze digitale facturen kunnen direct en veilig worden overgedragen van het ene financiële systeem naar het andere, waarbij menselijke tussenkomst en fouten worden geminimaliseerd. E-facturatie wordt steeds meer de norm in Europa, overheden en Europese instellingen nemen strategische initiatieven om e-facturatie aan te moedigen.