Alles wat je moet weten over Peppol

Wat is Peppol?

Peppol is een beveiligd, internationaal netwerk waarmee bedrijven elektronische handelsdocumenten kunnen uitwisselen met iedereen die in het netwerk is geregistreerd. Peppol staat voor Pan-European Public Procurement On-Line. 

Hoe is Peppol ontstaan?

Peppol werd in 2008 als een grootschalig proefproject opgezet en gefinancierd door de Europese Commissie. Het proefproject had als doel een reeks infrastructurele elementen en technische specificaties te identificeren die crossborder e-aanbestedingsprocessen mogelijk maken en vergemakkelijken. 

Peppol werd ontwikkeld door OpenPeppol. Deze non-profitorganisatie blijft verantwoordelijk voor het beheren van het Peppol netwerk.

Om dit doel te bereiken werden de Peppol Business Interoperability Specifications (Peppol BIS) ontwikkeld, die de uitwisseling van gemeenschappelijke aanbestedingsdocumenten zoals eOrders en eInvoices standaardiseren.

Het Peppol-netwerk is gebouwd rond enkele belangrijke concepten om de efficiënte uitwisseling van documenten mogelijk te maken:

Peppol Authority: Peppol Authorities zijn verantwoordelijk voor het bestuur van en het toezicht op het Peppol-netwerk in elk land. Ze zorgen ervoor dat het netwerk voldoet aan de normen en specificaties. Peppol Authorities accrediteren de Access Points.

BOSA is de Peppol-autoriteit in België.

Peppol Access Point: Zoals de naam al doet vermoeden, is een Peppol Access Point je toegangspoort tot het Peppol netwerk. Het is  een dienst die je afneemt van een dienstverlener, zoals IxorDocs (een gecertificeerd Peppol Access Point). Via het netwerk kan jouw organisatie elektronische documenten, zoals e-facturen, in een gestandaardiseerd formaat verzenden en ontvangen.

IxorDocs heeft de meest betrouwbare oplossing om jouw organisatie aan te sluiten op het Peppol-netwerk. Ons Peppol Access Point wordt gebruikt door meer dan 800 organisaties in België. Wil je ook aansluiten? Contacteer ons!

Peppol ID: Peppol Identifiers spelen een cruciale rol bij het identificeren van de deelnemers binnen het netwerk. Het bestaat uit een Scheme ID (landcode) en Participant ID (organisatienummer).

Service Metadata Locator (SML): SML staat voor Service Metadata Locator, en het is een essentieel onderdeel van het Peppol-netwerk. Het fungeert als een centrale registratie database voor het beheren van metadata van deelnemers aan het Peppol-netwerk. Deze metadata bevatten informatie zoals identificatiegegevens, certificaten en technische details die nodig zijn voor een succesvolle elektronische communicatie.

Service Metadata Publisher (SMP): Dit is een register dat informatie bevat over de deelnemers in het Peppol-netwerk, inclusief hun identificatienummers, de services die ze aanbieden en andere relevante gegevens. Het stelt gebruikers in staat om de juiste ontvangers te vinden voor hun documenten.

PEPPOL BIS - Business Interoperability Specifications: De PEPPOL Business Interoperability Specifications (BIS) zijn gedetailleerde specificaties die beschrijven hoe elektronische documenten moeten worden gestructureerd en uitgewisseld binnen het Peppol-netwerk. Dit omvat de specificaties voor verschillende soorten documenten die je via het netwerk kan uitwisselen. Het gebruik van PEPPOL BIS zorgt voor consistentie en interoperabiliteit tussen verschillende systemen en organisaties.

Protocollen: Voor de veilige overdracht van elektronische documenten maakt Peppol gebruik van de AS2 (Applicability Statement 2) en AS4-protocollen. Deze protocollen bieden een gestandaardiseerde aanpak voor het beveiligen van de communicatie tussen Peppol Access Points, waardoor de vertrouwelijkheid en integriteit van de uitgewisselde gegevens worden gegarandeerd.

Belangrijkste voordelen van Peppol:

Efficiëntie: Peppol stroomlijnt het proces van documentuitwisseling, wat resulteert in verbeterde efficiëntie voor bedrijven en overheidsinstellingen. Het vermindert handmatige taken en minimaliseert fouten die vaak gepaard gaan met handmatige gegevensinvoer.
Interoperabiliteit: Peppol zorgt voor interoperabiliteit tussen verschillende systemen en platforms. Hierdoor kunnen organisaties vlot communiceren, zelfs als ze verschillende software of technologische infrastructuren gebruiken.
Kostenbesparing: Door over te schakelen naar elektronische documentuitwisseling met Peppol kunnen organisaties kosten besparen die anders zouden worden besteed aan papieren documenten, verzending en handmatige verwerking.
Compliance: Het gebruik van Peppol zorgt ervoor dat organisaties voldoen aan de standaarden en regelgeving op het gebied van elektronische facturatie. Dit kan helpen bij het voorkomen van boetes en andere juridische complicaties.

Wie kan Peppol gebruiken?

Peppol is beschikbaar voor zowel bedrijven als overheidsorganisaties. Het netwerk is ontworpen om ook grensoverschrijdende handel te vergemakkelijken en is daarom ook relevant voor organisaties die internationaal zaken doen. Zowel grote organisaties als kleine en middelgrote ondernemingen kunnen profiteren van de voordelen van Peppol.

Hoe aansluiten op Peppol?

Organisaties die willen profiteren van Peppol moeten zich aansluiten bij een erkend Peppol Access Point Service Provider. Deze Service Providers fungeren als dienst die de technische connectiviteit met het Peppol-netwerk mogelijk maken. Zodra je organisatie aangesloten is, kan je elektronische documenten uitwisselen met andere organisaties in het netwerk.

IxorDocs is een betrouwbare oplossing om jouw organisatie aan te sluiten op het Peppol-netwerk. Ons Peppol Access Point wordt gebruikt door meer dan 800 organisaties in België. Wil je ook aansluiten? Contacteer ons!

Gerelateerde artikels

Peppol BIS (Business Interoperability Specification)

Peppol BIS (Business Interoperability Specification)

Peppol BIS (Business Interoperability Specification) zijn een reeks technische specificaties die ontworpen zijn om een naadloze en interoperabele uitwisseling van documenten binnen het Peppol netwerk mogelijk te maken.

UBL: Universal Business Language

UBL: Universal Business Language

UBL staat voor Universal Business Language, een standaardtaal om elektronische documenten, zoals facturen, uit te wisselen. Het is een bestand in XML-formaat en heeft .xml als bestandsextensie.

Antwoordenberichten via Peppol

Antwoordenberichten via Peppol

Via het Peppol netwerk kan je, naast facturen ook antwoordberichten uitwisselen met jouw klanten of jouw leveranciers. Er zijn 2 types antwoordberichten namelijk IMR en MLR.

Wat is het Belgisch Hermes portaal?

Wat is het Belgisch Hermes portaal?

Hermes is een webapplicatie ontwikkeld in opdracht van BOSA. Dankzij Hermes kunnen leveranciers gestructureerde elektronische facturen naar al hun Belgische klanten sturen, zelfs naar klanten die deze elektronische facturen nog niet automatisch kunnen verwerken.

Hoe verzend je facturen via Peppol?

Hoe verzend je facturen via Peppol?

Om een factuur via Peppol te verzenden, maak je een account bij een Peppol Access Point-provider. Je kent de Peppol-identificatie (PEPPOL ID) van je klant. Je bezorgt je provider de gestructureerde elektronische factuur. Je provider bezorgt je e-factuur bij het Peppol Access Point van je klant. Je klant ontvangt je factuur.

IxorDocs: Peppol Access Point (AP) en Service Provider

IxorDocs: Peppol Access Point (AP) en Service Provider

Zoals de naam al doet vermoeden, is een Peppol Access Point je toegangspoort tot het Peppol netwerk. Het is een dienst die je afneemt van een dienstverlener, zoals IxorDocs (een gecertificeerd Peppol Access Point). Door een gecertificeerd Peppol Access Point te gebruiken, kan je eenvoudig en veilig e-facturen versturen en ontvangen naar en van elke organisatie die aangesloten is bij het Peppol netwerk, ongeacht het land of de sector.

Peppol ID

Peppol ID

Een Peppol ID is een unieke cijfercombinatie net zoals je telefoonnummer in het telecomnetwerk. Het bestaat uit een Scheme ID (landcode) en Participant ID (organisatienummer). In België wordt hoofdzakelijk het KBO nummer gebruikt als organisatienummer, in Nederland het KVK nummer. Met dit nummer is je organisatie vindbaar in het Peppol-netwerk en kan je veilig en efficiënt e-facturen ontvangen en verzenden.

Wat is e-facturatie?

Wat is e-facturatie?

E-facturatie is het proces van het automatisch maken, verzenden, ontvangen en verwerken van facturen in een gestructureerd digitaal formaat, zoals UBL (Universal Business Language). Deze digitale facturen kunnen direct en veilig worden overgedragen van het ene financiële systeem naar het andere, waarbij menselijke tussenkomst en fouten worden geminimaliseerd. E-facturatie wordt steeds meer de norm in Europa, overheden en Europese instellingen nemen strategische initiatieven om e-facturatie aan te moedigen.