Peppol BIS (Business Interoperability Specification)

Peppol BIS (Business Interoperability Specification) zijn een reeks technische specificaties die ontworpen zijn om een naadloze en interoperabele uitwisseling van documenten binnen het Peppol netwerk mogelijk te maken. Ze definiëren de structuur, het formaat en de validatieregels voor verschillende soorten bedrijfsdocumenten (ook bekend als Peppol berichttypes).

Voorbeelden van Peppol-berichttypes zijn facturen, creditnota's, antwoorden enz. Deze berichttypes zijn XML-bestanden en gebruiken het Peppol ID als adres van de organisatie.

Peppol BIS Billing 3.0 is de huidige specificatie voor elektronische facturen en creditnota's en beschrijft de vereiste gegevenselementen en het formaat van deze documenten. Dit zorgt ervoor dat Peppol facturen en creditnota's nauwkeurig worden verzonden en verwerkt binnen het Peppol netwerk.

De kernelementen van een elektronische factuur zijn:

Factuurnummer

Factuurdatum

Vervaldatum betaling

Ordernummer/contract referentie

Informatie over de verkoper (naam, ID, BTW-nummer, land enz.)

Informatie over koper (naam, ID, BTW-nummer, land enz.)

Informatie begunstigde

Betalingsinstructies

Informatie over toeslagen of kosten

Factuurregel Informatie

FactuurTotaal

BTW Percentage 

In België is het ordernummer een verplicht veld bij het verzenden van een elektronische factuur naar de overheid via Mercurius . Daarentegen moet je het e-mailadres en de taal van je klant opnemen in je gestructureerde elektronische factuur wanneer je facturen verstuurt naar je klanten via Hermes. Lees hier ons artikel over Hermes.

In Nederland is het noodzakelijk om het factuurnummer als referentienummer op te nemen in je gestructureerde elektronische factuur wanneer je een creditnota verstuurt.

We hebben ondersteuning voor Peppol BIS Billing 3.0 geïmplementeerd in onze software.

Er zijn meer dan 800 openbare en particuliere organisaties die Peppol BIS Billing 3.0 facturen en creditnota's kunnen verzenden en ontvangen via IxorDocs.

Gerelateerde artikels

UBL: Universal Business Language

UBL: Universal Business Language

UBL staat voor Universal Business Language, een standaardtaal om elektronische documenten, zoals facturen, uit te wisselen. Het is een bestand in XML-formaat en heeft .xml als bestandsextensie.

Antwoordenberichten via Peppol

Antwoordenberichten via Peppol

Via het Peppol netwerk kan je, naast facturen ook antwoordberichten uitwisselen met jouw klanten of jouw leveranciers. Er zijn 2 types antwoordberichten namelijk IMR en MLR.

Wat is het Belgisch Hermes portaal?

Wat is het Belgisch Hermes portaal?

Hermes is een webapplicatie ontwikkeld in opdracht van BOSA. Dankzij Hermes kunnen leveranciers gestructureerde elektronische facturen naar al hun Belgische klanten sturen, zelfs naar klanten die deze elektronische facturen nog niet automatisch kunnen verwerken.

Hoe verzend je facturen via Peppol?

Hoe verzend je facturen via Peppol?

Om een factuur via Peppol te verzenden, maak je een account bij een Peppol Access Point-provider. Je kent de Peppol-identificatie (PEPPOL ID) van je klant. Je bezorgt je provider de gestructureerde elektronische factuur. Je provider bezorgt je e-factuur bij het Peppol Access Point van je klant. Je klant ontvangt je factuur.

IxorDocs: Peppol Access Point (AP) en Service Provider

IxorDocs: Peppol Access Point (AP) en Service Provider

Zoals de naam al doet vermoeden, is een Peppol Access Point je toegangspoort tot het Peppol netwerk. Het is een dienst die je afneemt van een dienstverlener, zoals IxorDocs (een gecertificeerd Peppol Access Point). Door een gecertificeerd Peppol Access Point te gebruiken, kan je eenvoudig en veilig e-facturen versturen en ontvangen naar en van elke organisatie die aangesloten is bij het Peppol netwerk, ongeacht het land of de sector.

Peppol ID

Peppol ID

Een Peppol ID is een unieke cijfercombinatie net zoals je telefoonnummer in het telecomnetwerk. Het bestaat uit een Scheme ID (landcode) en Participant ID (organisatienummer). In België wordt hoofdzakelijk het KBO nummer gebruikt als organisatienummer, in Nederland het KVK nummer. Met dit nummer is je organisatie vindbaar in het Peppol-netwerk en kan je veilig en efficiënt e-facturen ontvangen en verzenden.

Alles wat je moet weten over Peppol

Alles wat je moet weten over Peppol

Peppol is een beveiligd, internationaal netwerk waarmee bedrijven elektronische handelsdocumenten kunnen uitwisselen met iedereen die in het netwerk is geregistreerd. Peppol staat voor Pan-European Public Procurement On-Line.

Wat is e-facturatie?

Wat is e-facturatie?

E-facturatie is het proces van het automatisch maken, verzenden, ontvangen en verwerken van facturen in een gestructureerd digitaal formaat, zoals UBL (Universal Business Language). Deze digitale facturen kunnen direct en veilig worden overgedragen van het ene financiële systeem naar het andere, waarbij menselijke tussenkomst en fouten worden geminimaliseerd. E-facturatie wordt steeds meer de norm in Europa, overheden en Europese instellingen nemen strategische initiatieven om e-facturatie aan te moedigen.