Hoe verzend je facturen via Peppol?

Om een factuur via Peppol te verzenden, maak je een account bij een Peppol Access Point-provider. Je kent de Peppol-identificatie (PEPPOL ID) van je klant.  Je bezorgt je provider de gestructureerde elektronische factuur. Je provider bezorgt je e-factuur bij het Peppol Access Point van je klant. Je klant ontvangt je factuur.

Het Peppol-netwerk is gebaseerd op het "4-hoekstenen"-model. Elke hoeksteen heeft zijn eigen specificaties, taken en verantwoordelijkheden:

Hoeksteen 1 - Als leverancier maak je een factuur en bezorg je deze factuur aan het Access Point van jouw organisaties.
Hoeksteen 2 - Jouw Access Point ontvangt je factuur en bezorgt je factuur aan het Access Point van je klant.
Hoeksteen 3 - Access Point van je klant ontvangt je factuur en stuurt een ontvangstbewijs terug naar jouw Access Point.
Hoeksteen 4 - Jouw klant ontvangt je factuur.

Als leverancier-verzender hoeft je organisatie niet geregistreerd te zijn op het Peppol netwerk.

Je klant-ontvanger zal wel geregistreerd moeten zijn op het Peppol netwerk. De registratie van je klant kan je controleren via deze link. Wil je zeker zijn dat je klant geregistreerd is om facturen en creditnota’s te ontvangen en ken je zijn Peppol ID dan controleer je de registratie beter via deze link.

Naast het uitwisselen van facturen en creditnota’s kunnen organisaties antwoorden/reacties op inkomende documenten uitwisselen via het netwerk. Lees hier meer over in onze blog.

Kan je geen gestructureerde elektronische factuur maken? IxorDocs doet dit voor jouw!
Wil je zeker zijn dat jouw e-factuur voldoet aan de validatieregels van het Peppol netwerk dan kan je dit via deze link controleren. Je gebruikt de EN 16931 UBL CreditNote of Invoice ruleset.

Gerelateerde artikels

Peppol BIS (Business Interoperability Specification)

Peppol BIS (Business Interoperability Specification)

Peppol BIS (Business Interoperability Specification) zijn een reeks technische specificaties die ontworpen zijn om een naadloze en interoperabele uitwisseling van documenten binnen het Peppol netwerk mogelijk te maken.

UBL: Universal Business Language

UBL: Universal Business Language

UBL staat voor Universal Business Language, een standaardtaal om elektronische documenten, zoals facturen, uit te wisselen. Het is een bestand in XML-formaat en heeft .xml als bestandsextensie.

Antwoordenberichten via Peppol

Antwoordenberichten via Peppol

Via het Peppol netwerk kan je, naast facturen ook antwoordberichten uitwisselen met jouw klanten of jouw leveranciers. Er zijn 2 types antwoordberichten namelijk IMR en MLR.

Wat is het Belgisch Hermes portaal?

Wat is het Belgisch Hermes portaal?

Hermes is een webapplicatie ontwikkeld in opdracht van BOSA. Dankzij Hermes kunnen leveranciers gestructureerde elektronische facturen naar al hun Belgische klanten sturen, zelfs naar klanten die deze elektronische facturen nog niet automatisch kunnen verwerken.

IxorDocs: Peppol Access Point (AP) en Service Provider

IxorDocs: Peppol Access Point (AP) en Service Provider

Zoals de naam al doet vermoeden, is een Peppol Access Point je toegangspoort tot het Peppol netwerk. Het is een dienst die je afneemt van een dienstverlener, zoals IxorDocs (een gecertificeerd Peppol Access Point). Door een gecertificeerd Peppol Access Point te gebruiken, kan je eenvoudig en veilig e-facturen versturen en ontvangen naar en van elke organisatie die aangesloten is bij het Peppol netwerk, ongeacht het land of de sector.

Peppol ID

Peppol ID

Een Peppol ID is een unieke cijfercombinatie net zoals je telefoonnummer in het telecomnetwerk. Het bestaat uit een Scheme ID (landcode) en Participant ID (organisatienummer). In België wordt hoofdzakelijk het KBO nummer gebruikt als organisatienummer, in Nederland het KVK nummer. Met dit nummer is je organisatie vindbaar in het Peppol-netwerk en kan je veilig en efficiënt e-facturen ontvangen en verzenden.

Alles wat je moet weten over Peppol

Alles wat je moet weten over Peppol

Peppol is een beveiligd, internationaal netwerk waarmee bedrijven elektronische handelsdocumenten kunnen uitwisselen met iedereen die in het netwerk is geregistreerd. Peppol staat voor Pan-European Public Procurement On-Line.

Wat is e-facturatie?

Wat is e-facturatie?

E-facturatie is het proces van het automatisch maken, verzenden, ontvangen en verwerken van facturen in een gestructureerd digitaal formaat, zoals UBL (Universal Business Language). Deze digitale facturen kunnen direct en veilig worden overgedragen van het ene financiële systeem naar het andere, waarbij menselijke tussenkomst en fouten worden geminimaliseerd. E-facturatie wordt steeds meer de norm in Europa, overheden en Europese instellingen nemen strategische initiatieven om e-facturatie aan te moedigen.